S čím vám môžeme pomôcť?
Vinohradníctvo bol najstarší špecializovaný odbor poľnohospodárstva zameraný na pestovanie viniča hroznorodého a spracovanie hrozna. Na Slovensku sa už od 12. storočia začali vytvárať prvé vinohradnícke oblasti. Postupom času sa i starí Lehoťania začali venovať vinohradníctvu, ktoré však tvorilo len doplnok k poľnohospodárskym prácam. Napriek tomu mu miestni vincúri pripisovali náležitý význam, čoho dôkazom bola jednak veľká rozloha viníc v lehotskom chotári (lokality Stará hora, Nová hora, Mesače, Cerník, Kapáše) a jednak ústnym podaním zachované príbehy o víne, piesne, pranostiky,...
„Keď sa na Vincenta vtáča z koľaje napije, ten rok mnoho vína sľubuje.“
Januárové pranostiky na Vincenta vystriedali konkrétne práce vo vinici na Mateja, kedy prebiehalo strihanie viniča. Nasledovala jarná kopačka. To už muži a ženy vzali do rúk rýle, veľké motyky a začali okopávať pôdu. Do Urbana však museli stihnúť pozatĺkať i pouvoľňované drevené šteky, ktoré tvorili v minulosti oporu viniča. Počas zamrznutých svätých dbali o ochranu prikurovaním.
„Keď je teplé jasné nebo na Vstúpenie, sľubuje vinárom veľké potešenie.“
V letnom období vinohrad udržiavali okopávaním zeliny, vylamovaním pankhartov a poväzovaním viničných kríkov povresielkami alebo lykom. Kým muži v auguste po Matke Božej stŕhali vŕšé, tak ženy pred dozretím hrozna prehrabávali pôdu vo vinici. V takto upravenom vinohrade prezradili neželaných návštevníkov stopy v pôde. Na poriadok vo dne v noci dohliadali aj hájnici a pereci.
„Vinohrady, vinohrady, dobré vínko dávate...“
Táto pieseň a mnohé ďalšie spestrili na jeseň vytúžený čas oberačky. Po obratí sa hrozno dávalo do putní, odtiaľ do kadí, kde sa drúzgalo a poubíjalo. Vzniknutú šťavu z hrozna precedili sitami a vyliali do suda. Poubíjané hroznové šupy a strapce, tzv. terkel sa dal vyprešovať a z takto vyprešovaného terkelu robili druhák, tzv. čingér a prípadne treťák. Oberačku vinohradníci ukončili menšou oslavou v rodinnom kruhu s očakávaním dobrého vína. Práca s vínom týmto neskončila, vincúri sa stretávali počas zimy v hajlochoch a v pivniciach. Dohliadali na kvalitu vína, ochutnávali ho, či nie je pokazené, či má dobrú chuť, farbu a vôňu...
Kde nás nájsť